Bella Napoli – Kondratowicza 18

Uwielbiam włoską kuchnię a przede wszystkim pizzę. Trudno było mi jednak znaleźć w Warszawie lokal, w którym dania tego typu serwowano by w naprawdę najlepszej postaci. Może ktoś się zdziwi, bo przecież na kulinarnej mapie Warszawy pizzerii są setki. Może ktoś uzna, że jestem nad wyraz wybredna.

Dla mnie pizza z popularnych sieciówek absolutnie nie oddaje smaku ani klimatu włoskich trattorii. Byłam wielokrotnie we Włoszech, gdzie stołowałam się głównie w lokalnych, niewielkich i tanich restauracjach. Dania były tam jednak najlepsze, przyrządzane zawsze ze świeżych, sezonowych produktów. Nikt nie kombinował, kuchnia włoska jest naprawdę prosta, najczęściej danie składa się z maksymalnie kilku składników.

Moi znajomi doskonale wiedzą, jaką miłośniczką włoskiej kuchni jestem. Co chwilę podsyłali mi więc adresy kolejnych lokali, w których takową serwowano. Tą, którą na pewno odwiedzę jeszcze nie raz jest Bella Napoli. Osobiście byłam w lokalu prowadzonym przez jej założyciela, Enzo Rossi. Niewielka restauracyjka mieście się na Bródnie, przy ulicy Kondratowicza 18, tuż przy Ratuszu Targówek. Warto zaznaczyć, że Enzo Rossi otworzył jeszcze kilka pizzerii na terenie Warszawy i okolic. Te, mieszczą się na Białołęce, Saskiej Kępie, Sadybie i w Markach. Ja, byłam tylko na Bródnie i tylko o tym lokalu mogę się wypowiedzieć.

Restauracja jest maleńka. Wewnątrz znajduje się dosłownie kilka stolików, nieco więcej miejsca jest w ogródku na zewnątrz. Po odczekaniu jakiś 20 minut na wolny stolik, wreszcie zajęliśmy miejsce na zewnątrz.

Obsługa była miła, pomocna. Minusem jest jednak czas oczekiwania na dania. Jest to nawet zrozumiałe, bo lokal rzeczywiście był przepełniony, do tego sporo klientów zamawiało pizzę na wynos. Kucharz ma więc ręce pełne roboty. Wiem, że można również składać zamówienia telefoniczne, z dojazdem do klienta. Sam właściciel zaznacza jednak, że dowóz nie może być dalszy niż 3 kilometry od lokalu.

Sama pizza wynagrodziła jednak długi czas oczekiwania. Była idealna. W menu nie ma różnych wymiarów, jest jeden placek w 39 odmianach. Ja zamówiłam Spinaci e Gorgonzola (sos pomidorowy, gorgonzola, świeży szpinak), kosztowała 29 złotych. Mój towarzysz zamówił Bresaola (sos pomidorowy, mozzarella, rucola, bresaola, parmezan), za 36 złotych i jest to najdroższa pozycja w całym menu lokalu. Najtańszą pizzę zamówić można już za 17 złotych.

Pizza jest cienka, krucha, ciasto delikatne. Ilość dodatków nie przytłacza, są świetnie wyważone. Cieszy fakt, że nie toleruje się tu żadnych półproduktów ani konserwantów. Wszystkie dania przyrządzane są według oryginalnych, włoskich receptur. Tylko z naturalnych składników, nierzadko przywożonych zresztą ze słonecznej Italii.

I chociaż wystrój lokalu nie jest jakiś nazbyt klimatyczny: plastikowe, niewielkie stoliki nie nadają lokalowi w sumie żadnego klimatu, to broni się tu kuchnia. Nigdy nie jadłam w Bella Napoli pasty ani risotto, ale jestem pewna, że smakują tak samo wybornie jak pizza.

Jeśli miałabym oceniać lokal pod względem wizualnym, to na 10 punktów dałabym tylko 5. Jeśli zaś chodzi o włoskie smaki, to z całą pewnością Bella Napoli zasługuje na cale 10 punktów.

http://bellanapoli.com.pl/

2 przemyślenia nt. „Bella Napoli – Kondratowicza 18”

  1. Zgadzam się z autorem w 100 procentach. Kuchnia włoska jest świetna i wyrazista w smaku. A w Warszawie nie ma zbyt dużej liczby miejsc gdzie można spróbować Włoskich specjałów.

  2. To co jest w sieciówkach to nie jest włoskie jedzenie. Właśnie takie restauracje z prawdziwymi daniami podają prawdziwe jedzenie ani robione coś w biegu na odwal się aby sztuka była i kaska się zgadzała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *