Jak bezpiecznie jeść na mieście?

Coraz chętniej stołujemy się na mieście. Wpływ na to ma przede wszystkim coraz lepsza dostępność rozmaitych propozycji kulinarnych, ale też nasz zabiegany tryb życia, który nie zawsze pozwala na wielogodzinne gotowanie.

Okazuje się, że wzrastają również kwoty, jakie jesteśmy skłonni wydać w lokalu gastronomicznym. Statystyczny Polak przeznacza na to jakieś 30 złotych. Miesięcznie wydatki tego rodzaju to średnio 100 złotych.

Cieszy fakt, że coraz chętniej wychodzimy z domu i spotykamy się w lokalach ze znajomymi. Zrobiliśmy się wygodni, ale wreszcie nas na to stać. Możemy również coraz częściej odbywać kulinarne podróże – restauracje z daniami z różnych stron świata są przez nas odwiedzane równie często, jak te z typową kuchnią polską.

Wybierając miejsce ucztowania, warto wziąć jednak pod uwagę kilka czynników. Priorytetem jest zachowanie bezwzględnej higieny w kuchni oraz sporządzanie potraw tylko ze świeżych produktów wysokiej jakości. Uwierzcie, że lepiej wydać o 10 złotych więcej niż później chorować przez miesiąc, wydając na leki kilka razy więcej.

Dobrą informacją jest to, że Polska jako kraj członkowski Unii Europejskiej jest pod specjalnym nadzorem. Restauratorzy mają obowiązek stosować tzw. Dobre Praktyki Produkcyjne oraz Dobre Praktyki Higieniczne. Lokale, które tych programów nie wdrażają, mogą zostać ukarane grzywną.

A jak ocenić poziom lokalu, by mieć pewność, że to, co w nim zjemy nam nie zaszkodzi? Nie są ważne certyfikaty wywieszone na ścianach restauracji ani nawet zapewnienia o świetności i doskonałych opiniach innych gości. Zawsze liczy się pierwsze wrażenie.

Jeśli widzisz, że lokal świeci pustkami, lepiej tam nie wchodź. Puste stoły to nie zbieg okoliczności. Dzieje się tak dlatego, że inni już poznali tamtejszą kuchnię i nie chcą mieć z nią nic wspólnego. Niewielka liczba gości sprawia również, że produkty nie są zazwyczaj pierwszej jakości, a szef kuchni wykorzystuje mrożonki. Takie lokale omijajmy szerokim łukiem.

Ważna jest też czystość. Chodzi nie tylko o zachowanie higieny przy stolikach, ale w całej restauracji. Idealnym testem będzie sprawdzenie toalet. Jeśli jest w nich czysto, są zadbane i pachnące, to z całą pewnością jest tak również w całym obiekcie. Możemy spokojnie zasiadać przy stole.

Co zamawiać? Bezpieczne są świeże sałaty i warzywne zupy. Złym pomysłem jest zamawianie dań, które mogą powstawać z innych potraw, które nie zostały zużyte. Do takich zalicza się placek po węgiersku, pierogi z farszem mięsnym czy zupa rybna. Idealne są za to lokale, w których można obserwować kucharzy – warto zamawiać wtedy steki i danie z grilla.

Dobrym pomysłem jest też wybieranie się do restauracji, w których menu zmienia się codziennie. Najlepiej, kiedy dania przyrządzane są z produktów sezonowych. Mam wtedy pewność, że składniki są świeże a potrawy przyrządzane na bieżąco. Jeśli restauracja oprócz stałego menu posiada również to specjalne, na przykład lunch dnia, to warto z tej opcji skorzystać.

Zwracajmy też uwagę na liczbę propozycji w karcie dań. Jeśli jest ich zbyt dużo, to nie oczekujmy, że wszystkie potrawy będą świeże. Najczęściej to mrożonki albo sama chemia, która przyrządza się w kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *