Blue Cactus

Od ponad 20 lat Blue Cactus raczy Warszawiaków wyśmienitymi daniami, jakie typowe są dla kuchni TEX-MEX. To kuchnia amerykańska, z pogranicza Teksasu i północnego Meksyku. Restauracja znajduje się przy ulicy Zajączkowskiej 11. Czynna jest w godzinach od 12:00 do 23:00 (w niedziele do 21:00).

Do Blue Cactus można wybrać się na szybki lunch biznesowy, romantyczną kolację albo rodzinny obiad. Lokal jest przyjazny dzieciom i widać to na każdym kroku – specjalne menu, wystrój i atrakcje dla najmłodszych są tego najlepszym dowodem. Właśnie dlatego osobiście najczęściej wybieram się tam w weekendy. Moja córka uwielbia nie tylko serwowane tam dania, ale i klimat tego miejsca.

Już na wejściu zaskakuje wystrój. Przenosimy się do Teksasu, gdzie widzimy kolorowe stoły i krzesła. Na ścianach dominuje cegła i czarne dodatki. Jest prosto, ale świeżo. Kolorowe drewno to wyraźny akcent meksykańskiej tradycji.

Restauracja organizuje specjalne wydarzenia dla najmłodszych gości. Odbywają się tutaj warsztaty kulinarne, a w każdy weekend proponowane są inne animacje. Latem można korzystać z placu zabaw na świeżym powietrzu. My chodzimy najczęściej na niedzielne brunche rodzinne. Po pierwsze można wtedy skosztować tam różne dania, po drugie panuje świetna atmosfera. Nie ukrywam też, że oferta jest atrakcyjna cenowo, bo za menu dziecięce nie płaci się wcale.

Zwróćmy jednak uwagę na podstawowe menu restauracji. Z przystawek polecam chipsy kukurydziane (14 złotych) i pierożki filo z kurczakiem (19 złotych). Idealne dla mnie taco to natomiast Beef Chorizo (34 złote). Najczęściej zamawiam ulubiona sałatkę Fajita (mała porcja kosztuje 14 złotych). Z dań głównych lubię grillowane krewetki z czosnkiem i świeżymi ziołami (44 złote) oraz burgery (20 złotych). Córka wybiera zaś paluszki z kurczaka z frytkami (19 złotych) albo quesadilla z serem (17 złotych).

Ciekawostką jest fakt, że restauracja oferuje też zawsze specjalne menu. Ostatnio serwowana była na przykład zupa imbirowa, sałatka z kaczką i churros (meksykański przysmak z czekoladą i chili). Kucharze oferują też menu sezonowe, do przyrządzania potraw wykorzystują często produkty typowo polskie, które w połączeniu z nutką meksykańskich rarytasów nabierają zupełnie innego smaku. Warto jeszcze zaznaczyć, że w Blue Cactus serwowane są wyśmienite wina i wyborne drinki – to ciekawa opcja, kiedy wybieramy się tam na przykład na kolację.

W restauracji odbywają się też zorganizowane przyjęcia okolicznościowe. Sala, w której pomieści się nawet 250 osób, może być doskonała nawet na wesele. Mniejsze uroczystości rodzinne czy biznesowe spotkania odbywają się zawsze w wydzielonej części, co nie sprawia żadnego problemu gościom indywidualnym. Sama jadłam tam wielokrotnie w czasie, kiedy w lokalu odbywały się równocześnie chrzciny czy biznesowa konferencja i nie odczuwałam w związku z tym najmniejszego dyskomfortu.

Polecam każdemu Blue Cactus. 20 lat istnienia tej restauracji tylko potwierdza wysoką jakość świadczonych tam usług gastronomicznych. Najlepiej wybierzcie się tam sami i oceńcie. Gwarantuje, że nie będzie to Wasza ostatnia wizyta w tym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *