profesjonalni pracownicy ze wschodu

Kuchnia ukraińska w Warszawie

Chociaż kuchnia ukraińska nie należy do tych najbardziej lekkostrawnych, a większość potraw zawiera mąkę, ziemniaki i tłuszcz, to Polacy coraz chętniej zajadają się właśnie ukraińskimi daniami. Barszcz czerwony albo ze szczawiu, juszka ze świeżej ryby, hałuszki czy kruczenyky to chyba najbardziej znane potrawy.

Kuchnia ukraińska to tak naprawdę połączenie napływu kilku kultur. Odnajdziemy tam smaki typowe dla kuchni rosyjskiej, ormiańskiej, tatarskiej, żydowskiej, polskiej, rumuńskiej czy mołdawskiej. Wiele zależy też od regionu tego kraju i właśnie dlatego nie można mówić o jednolitej tradycji kulinarnej tego kraju. Fakt ten jednak cieszy, bo i kuchnia zza wschodniej granicy jest bogata i różnorodna. Nie brakuje w niej mięsa – na przykład baraniny, ale też warzyw i owoców. Najbardziej cieszy zaś to, że potrawy wolne są od sztucznych składników. Można śmiało powiedzieć, że ukraińskie kulinaria zaliczają się do tych ekologicznych i zdrowych. Unika się dań typu fast food i półproduktów, które są tak typowe dla kuchni na Zachodzie Europy.

W stolicy znajdziemy co najmniej kilka lokali gastronomicznych, które serwują dania typowej kuchni ukraińskiej. Na specjalną uwagę zasługują z całą pewnością dwa z nich. To restauracja „U Sióstr” oraz „Ukraińskie Smaki”.

U sióstr

Restauracja „U Sióstr” cieszy się nie tylko wyśmienitą kuchnią, ale również lokalizacją. Lokal mieści się bowiem w ścisłym centrum Warszawy, przy ulicy Złotej 63A. Gości restauracji zaskakuje tu już wystrój. Typowo lokalny, ukraiński folklor zachwyca i wprowadza w odpowiedni klimat. Widać wyraźnie, że różni się od modnych, nowoczesnych restauracji włoskich, greckich czy meksykańskich. Czuć tu swobodę, pachnie domowym jedzeniem, cicho przygrywa ukraińska muzyka.

Na talerzach ląduje kasza z dynią na słodko, solanka kozacka, rolowana słonina z przyprawami, marynowane warzywa, ręcznie lepione pierogi, placki ziemniaczane ze skwarkami czy gałuszki poltawskie. Ogromną popularnością cieszy się domowa kiełbasa, gołąbki, kotlet po kijowsku i domowa pieczeń.

„U Sióstr” serwowane są też desery, w tym syrniki i tort Napoleon. Nie brakuje też karty z alkoholami. Można napić się ukraińskiego piwa, koniaku czy rumu a wszystko przegryźć domowymi chipsami, serowymi kuleczkami z szynką czy panierowanymi pieczarkami.

Ciekawostką jest fakt, że „U Sióstr” można zamówić na wynos. W lokalu obowiązuje też codziennie inna oferta lunchowa.

Ukraińskie Smaki

Kozacka przegryzka, solanka, pelmeni, sałatka z buraczków, siczeniki czy zupa grzybowa z hałuszkami to zaś główne dania, jakie serwuje się w restauracji „Ukraińskie Smaki”. Tutaj również królują potrawy typowe, które tradycyjnie przyrządza się na Ukrainie.

„Ukraińskie Smaki” znajdują się na Saskiej Kępie w Warszawie, dokładnie przy ulicy Francuskiej 50. Warto przyjść tutaj pomiędzy godziną 12.00 a 16.00. Wtedy na gości czekają specjalne promocje lunchowe i zestawy obiadowe w atrakcyjnych cenach.

Kuchnia ukraińska dopiero zaczyna trafiać w kulinarny gust Polaków. Nie ma wątpliwości, że cieszy się też dużym uznaniem ze względu na samych Ukraińców, których jest w Polsce coraz więcej.

One thought on “Kuchnia ukraińska w Warszawie”

  1. Co jutro gotujecie na obiad? Ja zrobie rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *